Hvor længe kan du holde vejret under vand? Og hvor langt tror du, du kan svømme under vand, uden hjælpemidler som svømmefødder – og på én vejrtrækning?

Når vi nu fortæller dig, at de danske rekorder er 8.40 min. og 6.36 min. for henholdsvis mænd og kvinder samt for 200 meter og 161 meter, igen fordelt på de to køn, tror du nok, at det umuligt kan være rigtigt.

Men det kan det – og det er det!

Det hedder fridykning, og de atleter, som præsterer den slags, kaldes fridykkere og er gjort af et helt særligt stof. Det kræver mod, disciplin, fysik og masser af træning i at mestre de rigtige vejrtrækningsteknikker.

Og den gode nyhed er: At alle sådan set kan lære det. Også dig.

“Det er fascinerende, hvordan fridykkere gang på gang kan flytte deres grænser. Det mentale er en så stor en del af fridykning, at arbejdet med sig selv, mentalt, er en stor del af træning og konkurrence,” siger Peter Dreier, der er formand for Herlev Dykkerklub Jernlungerne.

DM d. 2-3. marts – tilskuere gratis adgang
Han opfordrer alle til at få syg for sagen, når Herlev-dykkerklubben er værter for årets Danmarksmesterskab i pool fridykning. Idrætsgrenen fridykning dækker over discipliner i både åbent vand, hvor man dyster i at nå dybest ned, og i indendørs i svømmebassiner.

Når det er indendørs kaldes det pool fridykning, og det er i weekenden d. 2-3. marts, man kan overvære landsmesterskaberne her i Herlev. Det foregår i Hjortespringbadet og Herlevbadet, og der er gratis adgang.

“Der dystes i tre discipliner,” forklarer Peter Dreier:

“Dynamisk, hvor den enkelte atlet skal dykke så langt som muligt på én indånding med finner på, og dynamisk uden finner, som er ligesom Dynamisk, men her dykkes/svømmes blot en brystsvømningsagtig stil.” (Se videoklip af Danmarks længste dynamiske dyk.)

“Sidste disciplin er Statisk, hvor det gælder for atleten om at holde vejret så længe som muligt. Her ligger atleten helt stille i vandet og slapper af og holder vejret.”

Nye rekorder i vente?
Om der er nye danske rekorder i vente i de Herlevske vand, kan formanden for en af landets ældste og største dykkerklubber ikke love.

Men det er Danmarks bedste atleter i “længdedyk og vejrhold”, man vil få at se i marts-weekenden.

Og Peter Dreier tør godt spå en spændende weekend, også for de tilskuere, som er nye i sporten. Dem anbefaler han også at kigge forbi hjemmesiden Undervandsitetet.dk.

“Det er mest spændende, når de allerbedste dykker. For så ved man, at ethvert dyk potentielt kan komme i nærheden af Danmarksrekorderne.”

“Samtidig ved man ofte inden et dyk, hvor langt en atlet behøver at dykke for at lægge sig i spidsen af konkurrencen.”


>> DM i pool fridykning foregår i Hjortespringbadet lørdag d. 2. marts, kl. 17.00-22.00 og i Herlevbadet søndag d. 3. marts, kl. 9.00-15.00.

>> Tilskuere er velkomne, og indgangen begge dage er gratis.

>> Fridykning er en voksende sport med fokus på selvindsigt, udholdenhed og ro. Sporten handler meget om at dyste mod sig selv og de signaler, kroppen sender. Fridykning dyrkes af atleter i alle aldre, fra først i tyverne og til oppe i firserne.

>> I fridykning benytter man kun den luft, man har taget ind i lungerne i overfladen, inden man dykker ned under vandet.

>> Se alle Danmarksrekorder og verdensrekorder i fridykning her.


>> Besøg Jernlungernes hjemmeside

>> Se oversigt over alle idrætsgrene i vand, du kan gå til i Herlev Kommune

>> Se oversigt over alle idrætsforeninger i Herlev Kommune